İçeriğe atla

Vikihaber:İmza kullanımı

Vikihaber, özgür haber kaynağı!
Bu sayfa Vikihaber için bir yönergedir. Sayfanın içeriği, uygulanması gereken bir standart olarak Vikihaberciler tarafından benimsenmektedir. Ancak değiştirilmesi mümkündür ve sağduyuyla ele alınması gerekmektedir. Sayfada değişiklik yapmadan önce, bu değişikliklerin Vikihaberciler'den onay aldığına emin olun. Uygun görmediğiniz bir madde varsa, tartışma sayfasında sebepleri ile açıkça belirtin.
Vikihaber Politika ve Yönergeler

Tarafsız bakış açısı
İçerik rehberi
Biçem rehberi

Hizmetliler
Bürokratlar

Akreditasyon politikası
Arşivleme politikası
Kaçınılması gereken kelimeler
Engelleme politikası
Kaynak gösterme
Çıkar çatışması
Telif hakkı
Anlaşmazlıkların giderilmesi
Silme politikası
Hızlı silme
Konu açıklamak için Vikihaber'i bölmeyin
Adil kullanım
Dosya kullanım politikası
Adlandırma kuralları
Özgün haber
Koruma politikası
Üç geri-dönüş kuralı
Kullanıcı adı

Görgü kuralları

Tartışma sayfalarında mesajınızın sonuna mutlaka imza atınız.
(4 tane ~ karakteri yani ~~~~ yazmanız yeterlidir. Türkçe klavyelerde Alt Gr ve Ü harfi tuşlarına 4 kez birlikte basmakla elde edilir.)

Tartışma dışındaki, ansiklopedi maddesi ve benzeri sayfalarda asla imza kullanmayınız.

İmzanın gerekliliği

Vikihaber tartışma sayfalarında mesajlarınızın sonuna imza atmak iletişimin kolaylığı açısından önemli ve gereklidir. Bu imzalar sayesinde, okuyucu tartışmanın ne şekilde geliştiğini rahatça anlayabilecek ve belki de tartışmaya katılıp yardım edecektir.

Tartışma dışındaki sayfalarda imza kullanılmaz. Çünkü buraya girilen bilgiler kişilere değil, tüm ansiklopediye aittir. Aktarılan yazıyı siz yazmış olsanız bile, bilgi; artık sizin değildir.

İmza seçenekleri

Sizin yazdığınız Sistemin otomatik olarak kaydettiği hali Sayfada gözükecek olan
~~~ [[Kullanıcı:Şamar oğlanı|Şamar oğlanı]] Şamar oğlanı
~~~~ [[Kullanıcı:Şamar oğlanı|Şamar oğlanı]] 04:40, 10 Mar 2004 (UTC) Şamar oğlanı 04:40, 10 Mar 2004 (UTC)
~~~~~ 04:40, 10 Mar 2004 (UTC) 04:40, 10 Mar 2004 (UTC)

Gelişmiş imza ayarları

Süslü imza atmak için yapılması gerekenler. "Tercihler"'e tıkladıktan sonra "Kullanıcı Bilgilerini" seçiniz.

Bağlantısız İmza

Eğer "Ham imza" seçeneğini seçmezseniz. "İmzalarda gözükmesini istediğiniz isim" bölümüne yazdığınız isminiz sayfalarda imza yerine yer alır. Ancak bu kısıma herhangi bir bağlantı koyarsanız düzgün çalışmaz. Bu metod Vikihaber tarafından otomatik olarak yapılır. Ancak çoğu kullanıcı bu metodu kullanmaz.

Bağlantılı imza

Burda kendinize özel imza atmayı öğreneceksiniz. Ham imzayı seçerseniz "İmzalarda gözükmesini istediğiniz isim" bölümüne tartışma sayfanıza veya kullanıcı sayfanıza bağlantı koyabilirsiniz.

İmzanızı özelleştirmek

Görünüş ve renkler

İmzanız yanıp sönmemeli veya genel olarak diğer kullanıcılara sıkıntı ve rahatsızlık verecek şekilde olmamalıdır.

  • <big> tarzı etiketler (ki bu büyük yazı oluşturur), veya satır sonu (<br /> etiketi) tercih edilmemelidir zira bunlar imzanın etrafındaki diğer yazıların görünümünü, düzenini bozmaktadırlar. İmzanın tek bir satır olarak düzgün görüntülenmesini sağlamak amacıyla satır atlatmayan boşlukların sınırlı kullanımına izin verilmiştir.
  • Üst ve alt yazı kullanımında (örneğin: üst yazı ve alt yazı) idareli ve dikkatli olun. Zira bazı durumlarda bu tip yazım imzanın etrafındaki yazıların görüntülenme şeklini de etkileyebilir.
  • İmzanızı okunmasını güçleştirecek denli küçültmekten kaçının.
  • Görme sorunları olan kullanıcılar dikkate alındığında, renk konusunda dikkatli ve idareli davranın. Eğer imzanızda farklı renkleri kullanmanız gerekiyorsa, lütfen imzanızın renk körü kişiler tarafından okunulabilecek şekilde olduğundan emin olun.

Resimler

Resimler, hangi çeşit olurlarsa olsunlar, aşağıda sıralanan nedenlerden ötürü imzalarda kullanılmazlar:

  • Vikihaber sunucularına gereksiz yük olmaktadırlar ve sunucuların yavaşlamasına neden olabilirler,
  • kullandığınız resmin yerine bir başka resim yüklenebilir ve bu da olası bir vandalizme neden olabilir,
  • sayfaları daha zor okunur ve taranır bir duruma getirirler,
  • bir sayfadan içerik kopyalamayı zorlaştırırlar,
  • dikkat dağıtarak verilmek istenen mesajdan uzaklaşılmasına neden olurlar,
  • satır boyu ile uyumlu olmadıkları için yazıların satır aralarını olması gerekenden farklı boyuta getirirler,
  • değişik tartışma sayfalarında her kullandığınızda, resim sayfalarındaki "kullanıldığı sayfalar" bölümünü amacının dışında çok daha karmaşık ve düzensiz bir duruma getirerek listeyi kabartırlar.
  • imzalardaki resimler, resmi kullanan kullanıcının katkılarının yersiz olarak öne çıkmasına neden olur.

Resimler kullanmak yerine, ☺☻♥♪♫♣♠♂♀§ gibi unicode (evrensel kod) karakterleri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Unicode karakterlerin tam bir listesi için Karakter referansı sayfasına bakabilirsiniz.

Uzunluk

İmzalarınızın hem ekranda göründüğü şeklini hem de kodlanmış biçimini mümkün olduğu kadar kısa tutunuz.

Birçok viki ya da HTML kodu içeren aşırı uzun imzalar sayfaların değiştirilmesini ve tartışmaları takip etmeyi çok daha zor bir duruma getirir çünkü:

  • değiştirme penceresinde 2 veya 3 satırdan daha uzun yer tutan imzalar sayfaları gereksiz yere doldururlar ve yorum ile imzaların ayırt edilmesini güçleştirirler,
  • uzun HTML ya da viki kodları içeren ancak hiç boşluk içermeyen imzalar, diğer kullanıcıların değiştir pencerelerinde gereksiz yere uzun bir yer işgal ederler ve bu da değiştir pencerelerinde gereksiz scrollbarların oluşmasına neden olur (Bazı kullanıcılar bunu engellemek için aralara boşluklar yerleştirebilirler),
  • gerektiğinden fazla uzun olan imzalar değiştir penceresinde gereksiz bir kalabalık yaratır ve bu da yorumda bulunmak isteyen kullanıcıların yorumlarını yazarken diğer yorumları okumalarını ve anlamalarını zorlaştırır.

Ayrıca, HTML ve Vikihaber kodları da dahil olmak kaydıyla 255 karakterden daha uzun süren imzaları Vikihaber yazılımı otomatik olarak kesecektir.

İç bağlantılar

İmzanızın içinde tartışma sayfanıza ya da kullanıcı sayfanıza ya da her ikisine birden bağlantı vermek genel bir kullanım türüdür. İmzanız için standart uygulama, kullanıcı sayfanıza bir bağlantı içermektedir. Bu iki sayfadan en azından biri imzanızın içinde bir bağlantı olarak yer almalıdır; bu sayede diğer kullanıcılar kullanıcı sayfanıza ve katkılarınıza kolayca erişim sağlarlar.

İmzanızın ayarlarını bir şekilde bozduysanız ve düzeltmek istiyorsanız bu konudaki denemeleri kendi kullanıcı veya tartışma sayfasında yapmak yerine başka bir sayfada, örneğin deneme tahtasında yapın, çünkü kendi sayfanızda yaptığınız denemelerde bağlantı verilen sayfalarınız koyu renkli çıkacak ama bağlantı içermeyeceklerdir.

Kullanıcılara iletmek istediğiniz bir bilgiyi imzanız ile değil kullanıcı sayfanız aracılığıyla yapmanız daha iyidir. Yine de çok kısa bilgilendirici iç bağlantılar eğer sadece topluluğu bilgilendirmek amacıyla verilmiş ise topluluk tarafından çok da kötü karşılanmamaktadırlar.

İmzanıza <super>[BURAYI İMZALA!!!]</super> türünden, imza sayfasına bir bağlantı içeren, reklam ve/veya provoke edici iç/dış bağlantıları asla koymayın.

Dış bağlantılar

İmzalarınızda diğer internet sitelerine ya da sayfalarına yönlendirilmiş dış bağlantıları kesinlikle kullanmayınız.

Belli bir siteye yapılan fazla sayıdaki bağlatılar Vikihaber'de hoş karşılanmamaktadır. Bir tartışma sayfasında yaptığınız her yorumda bir internet sitesine dış bağlantı vermeniz bağlantı spami olarak algılanır. Eğer diğer Vikihabercilere beğendiğiniz bir siteden bahsetmek istiyor iseniz bunu kendi kullanıcı sayfanızda yapabilirsiniz, ancak bunu yapmadan önce ne tür bilgileri kullanıcı sayfanıza yazabileceğinizle ilgili olarak kullanıcı sayfasındaki bilgileri lütfen okuyunuz.

Şablon dahil edilmesi

İmzaların içinde her ne amaçla olursa olsun {{Kullanıcı:İsim/imza}} örneğinde olduğu gibi şablonlar ve parser fonksiyonları kullanmak kesinlikle yasaktır. Bunun birkaç sebebi vardır:

  • İmza şablonları vandalizmin hedefindedir ve kullanıcı Vikihaber projesinden ayrılmış olsa da sonsuza kadar da böyle olmaya devam edecektir.
  • Bazı arşivleme botları tartışma sayfalarını otomatik olarak arşivlemekte ve bunu yaparken de sayfanın kodlarını taramaktadırlar. Ancak bu botlar kodları tararken şablonları imza olarak algılamamaktadırlar ve bu da botların düzgün çalışmasını engellemektedir, dolayısıyla şablonları imzanızda kullanmayınız.
  • Her ne kadar az yer tutsa da şablonlu imzalar Vikihaber sunucularına gereksiz yük bindirmektedirler. Siz imzanızda bir değişiklik yaptığınızda imzanızın yer aldığı sayfaların da tekrar arşivlenmesi gerekmektedir ve bu da sunuculara gereksiz yük bindirmektedir.

Unutmayın ki sadece imzanızı vermeye yönelik olarak kısa tutulmuş imzalar bu tür problemlerin hepsinden uzak durmanızı sağlamaktadır.

Kategoriler

İmzalar asla bir kategori bilgisi içermemelidir. Tartışma sayfalarına yazdığınız notları kategorilendirmek için kullanabileceğiniz başka yöntemler vardır. Ayrıca birçok kullanıcı katkı sayıcısı bu konuda size yardım edecektir.