Vikihaber:Kaynak gösterme
Bu sayfa Türkçe Vikihaber'in resmi politikalarından biridir. Sayfanın içeriği, uygulanması gereken bir standart olarak kullanıcılar tarafından benimsenmektedir. Sayfada değişiklik yapmadan önce, bu değişikliklerin kullanıcılardan onay aldığına emin olun. Uygun görmediğiniz bir madde varsa, tartışma sayfasında sebepleri ile açıkça belirtin. | |||
Haberlerin doğası gereği çok çabuk güncelliklerini yitirmelerinden dolayı Vikihaber içindeki her bilginin kaynaklandırılması ve doğrulanabilir olması gerekmektedir. Bunun en temel nedeni Vikihaber'in içeriğin doğru ve itibarının düzgün olmasının sağlanmasıdır. Kaynaklandırma ve doğrulanma gereksinimi istemeyen maddeye örnek: Türkiye bir akdeniz ülkesidir, Barack Obama Amerika Birleşik Devletleri Başkanıdır.
Bunun iki temel prensibi vardır:
- Yazdıklarınızı mutlaka kaynaklandırmalısınız.
- Kaynaklarınız mutlaka doğrulanabilir olmalıdır.
Haberin kaynaklandırılması
Her haberin en altında mutlaka bir 'Kaynaklar' bölümü yer almalıdır. Bu bölümde haberin yazılmasında faydalanılan tüm dokümanlar aşağıda kullanımı gösterilmiş olan şablon aracılığıyla listelenmelidir. Her bir kaynak için şablon ayrı ayrı kullanılmalıdır:
- ((en)) Ravi Nessman "Barghouti to Run for Palestinian Leader" Guardian, 13 Kasım 2004
Bu şekilde bir kaynak oluşturmak için aşağıdaki şablon biçimi kullanılmalıdır:
- *{{kaynak|url=url'yi_girin
- |dil=başlığı_girin
- |başlık=başlığı_girin
- |yazar=yazarı_girin
- |yayımcı=yayımcıyı_girin
- |tarih= 17 Kasım 2024}}
Yukarıda girilmesi istenen alanlardan tekrar emin olmak gerekirse: url, dil, başlık, yazar(lar), yayımcı ve tarih
Eğer elinizdeki kaynak bu bilgilerden bir ya da daha fazlasını içermemekteyse "=" kısmından sonra bir karakterlik bir boşluk bırakınız. Başlık başka bir dilde olsa bile kaynakta belirtilen şekliyle orijinal olarak o dilde kullanılmalı çeviri yapılmamalıdır. Tarih ise <gün> <ay> <yıl> olarak girilmelidir. Birden fazla kaynağın listelenmesi istenen genel bir uygulamadır ve bu kaynaklar en yeniden en eskiye doğru sıralanmalı ve {{kaynak}} şablonları arasında boşluk bırakılmamalıdır.
Özgün haber durumlarında, haberle ilgili notlar haberin tartışma sayfasında belirtilmelidir.
Lütfen Vikipedi'de olduğu gibi satır arası kaynaklandırma yöntemini kullanmayınız. Çünkü burası satır aralarındaki bilgilerin kanıtlarının arandığı bir yer değil, bir haberin tamamının okunmasının beklendiği bir yerdir.
Basılı (yazılı) kaynaklar mutlaka doğrulanabilir olmalıdır
Sadece çevrim içi ya da halka açık kütüphanelerde yer alanlar türünden ve bir başkası tarafından bulunabilecek ya da kullanılabilecek basılı kaynaklar kullanılmalıdır. Herkesin kullanımına açık bedava yayın yapan çevrim içi kaynaklar için sayfadan bağlantı yapılmalı ancak özel üye girişi gerektiren, paralı olan çevrim içi kaynaklar için bağlantı verilmemelidir. The Reference Desk may be useful if you're trying to make sure you have more than one source, or a generally accepted source for a story.
Kaynak kullanımı
Sadece içeriğinden bilgi aktarımında bulunduğunuz kaynakları yazınız. Bilgi aktarımında bulunmadığınız kaynağı kesinlikle yazmayın.
Gözden geçirme sürecini değerlendirme
Bir haberin yayınlanma sürecinde yeni yazılmış bir haber bağımsız bir Vikihaber editörü tarafından değerlendirilmek üzere {{gözden geçir}} şablonuyla etiketlendirilecektir. İşte bundan dolayı haberin içeriğinde kullanılmayan kaynaklar kesinlikle listelenmemelidir ki bu gözden geçirme süreci gereksiz bir biçimde uzamasın.
Bir diğer önemli husus ise yabancı dildeki kaynakların kullanımıdır. Bu durum haberi gözden geçirmesi muhtemel editörlerin işini zorlaştıracaktır. Dolayısıyla Türkçe olmayan kaynaklar, sadece tek bir Türkçe kaynakta yer alan bir haberin teyit edilmesi için gerekli olacak ikinci bir kaynağın gerektiği durumlar gibi zorunlu şartlarda olduğu gibi durumlarda kullanılmalıdır. Ancak bu kullanım esnasında telif haklarına azami şekilde uyulmalıdır.
Türkçe olmayan kaynakların kaynaklandırma şablonunda dil bilgisi mutlaka kullanılmalıdır:
- ((tr)) Onedio Medya "Kadınlar Vikipedi'yi yeniden yazıyor" Onedio, 4 Mart 2016