Karadağ, Avrupa Birliği ile müzakerelere başladı
30 Haziran 2012, Cumartesi
- 26 Ekim 2013: Türkiye'nin AB üyelik sürecinde 2013
- 9 Şubat 2013: Avrupa Birliği'nin 2014-2020 bütçesi 959 milyar euro
- 1 Temmuz 2012: İran: "Ambargoya karşı koyabilecek güçteyiz"
- 30 Haziran 2012: Karadağ, Avrupa Birliği ile müzakerelere başladı
- 30 Haziran 2012: Alman Parlamentosu Avrupa İstikrar Mekanizması Paktı’nı onayladı
Uzunca bir süredir krizle boğuşan ve mevcut politika önceliklerini de buna göre belirleyen Avrupa Birliği, uzun süredir ihmâl ettiği genişleme konusunda yeni bir adım attı. Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları Karadağ'la üyelik müzakerelerini başlattı.
Karadağ, kararın ardından düzenlenen hükümetlerarası katılım konferansında, 35 müzakere faslıyla ilgili tarama sürecine adım atarak, üyelik müzakerelerine başladı. Karadağ’ın müzakere sürecindeki ilerleyişinde yolsuzluk ve örgütlü suçlarla mücadelede göstereceği performans belirleyici olacak.
Genişleme sürecinde geçmişten aldığı dersler ışığında hareket eden ve politikalarını güncelleyen Avrupa Birliği, Karadağ'a müzakerelerde öncelikle "yargı ve temel haklar" ile "adalet, özgürlük ve güvenlik" başlıklarıyla başlamasını şart koştu. Müzakerelere 2005'te başlayan Türkiye'nin bu iki başlığı açması Kıbrıs tarafından bloke ediliyor. Önceliği bu iki başlığa verecek olan Karadağ, hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili reformları müzakere sürecinin ilk aşamasında gerçekleştirmiş olacak. AB’nin Karadağ için öne sürdüğü şartlardan birini de Avrupa Polis Ofisinin örgütlü suçlarla mücadele konusunda olumlu rapor vermesi oluşturuyor.
Avrupa Birliği Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, "Karadağ şimdiye kadar çok şey yaptı ama daha yapılması gerekenler var." dedi. Sırbistan'dan 2006'da ayrılan Karadağ'ın ekonomisi büyük ölçüde turizm ve emlak sektörüne dayanıyor. Karadağ, üye olan Slovenya ve 2013'te üye olacak olan Hırvatistan'ın ardından müzakere sürecine geçen en hızlı Balkan ülkesi konumunda.
Genişleme sürecinde şu an Sırbistan ve Makedonya aday ülke statüsünde. İzlanda ve Türkiye ise müzakere sürecinde. Temmuz 2010'da müzakerelere başlayan İzlanda bugüne kadar 18 başlık açtı, bunlardan 10’unu kapattı. Müzakerelere 3 Ekim 2005'te başlayan Türkiye ise siyasi engeller nedeniyle bugüne kadar 13 başlık açıp bunlardan sadece bir tanesini kapatabildi. Türkiye, Haziran 2010'dan bu yana başlık açamadı.
Kaynaklar
Bu haber arşivlenmiştir; değişikliklere ve/veya vandalizme karşı korumaya alınmıştır.
Bir düzeltmeniz varsa haberin tartışma sayfasına düzeltmenizi yazın. Hizmetliler tarafından dikkate alınacaktır. Not: Listelenmiş kaynaklar artık erişilemiyor olabilir. |