İran: "Ambargoya karşı koyabilecek güçteyiz"

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

1 Temmuz 2012, Pazar

İran, pazar günü yürürlüğe giren Avrupa Birliği ambargosunu karşı koyabilecek güçte olduğunu bildirdi.

İran Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani, yaptırımların etkisini azaltmak için 150 milyar dolarlık döviz rezervi oluşturduklarını açıkladı.

Batılı ülkeler, yaptırımlar yoluyla, İran'ı nükleer programı konusunda ödün vermeye zorlamaya çalışıyor.

Bir açıdan petrol üretiminin en önemli kaynağı Ortadoğu... Ve en büyük petrol üreticileri arasında İran da var.

İran'a uygulanan ambargonun petrol fiyatlarının artmasına neden olması bekleniyordu. Ancak petrol fiyatları nisan ayından bu yana %20 oranında düştü.

Küresel Enerji Araştırmaları Merkezinden Leo Drollas açıklıyor: "Libya'da üretim başladı. Suudi Arabistan'da üretim arttı. Nijerya ve Irak'ta da üretim artmış durumda. Yani petrol üretimindeki net artış günde yarım milyon varili buluyor."

Drollas, dünyada arzın artması nedeniyle İran petrolüne ihtiyaç kalmadığını söylüyor. Durumdan Suudi Arabistan da memnun.

Bu arada uluslararası yaptırımlar nedeniyle İran'da enflasyon %20’ye çıktı; gıda fiyatları bunun iki katı hızla artıyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Mark Fitzpatrick durumun daha da kötüleşeceğini söylüyor: "Daha fazla yaptırım uygulanacak. Sadece 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceklerin üzerine de ek yaptırımlar uygulanacak. Önümüzdeki aylarda İran'da hayat daha da zorlaşacak."

Fitzpatrick, İran'ın nükleer programı konusundaki müzakerelerin iyi gitmediği gerekçesiyle yaptırımların daha da arttırılmasını bekliyor. Moskova'da yapılan son görüşmeler de sonuç vermedi. İran nükleer programının askeri amaçlı olmadığını savunuyor, ancak yabancı uzmanlar programın silah üretimine kolaylıkla yönlendirilebileceği görüşünde.

Ancak Fitzpatrick, İran ekonomisinin yaptırımlara bir süre daha dayanmaya yetecek güçte olduğunu söylüyor: "Hemen zor durumda kalmazlar. Ancak İranlı tüketiciler üzerindeki baskı giderek artıyor. Bunun nedeni ne? Niye bu kadar acı çekiyorlar? Çünkü İran gelecekte nükleer silah üretebilecek bir zenginleştirme programına sahip olmak istiyor. Bu da hiç mantıklı değil."

Fitzpatrick, müzakereler devam ettiği sürece askeri bir adım atılmasını beklemiyor. Ancak uzman bu yılın sonuna doğru, görüşmeler başarısız kalırsa İsrail'in, İran'ın nükleer tesislerini hedef alabileceğini, bunun da daha geniş bir savaşı tetikleyebileceğini söylüyor.

Kaynaklar