Kaliforniya'daki ekolojik lisede ana tema çevre ve doğa

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

19 Temmuz 2011, Salı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sözleşmeli okullar özel eğitim kurumları tarafından işletilen kamu kurumlarıdır. Bu okullar yerel hükümet ya da okul yönetiminin kuralları ya da sözleşmeleri altında işletilir. Bir çok sözleşmeli okul bilim, medya, sanat gibi belli bir alana yoğunlaşır. Los Angeles yakınlarındaki bu okulda ise ana tema çevre ve doğa.

Lawndale Kaliforniya'daki Ekolojik Lise'de her türlü standart lise derslerinin yanında çevre çalışmaları da yapılıyor. Okulda üniversiteye hazırlanan yaklaşık 500 öğrenci kayıtlı. Bu öğrenciler rutin eğitimlerinin yanında başka bir eğitim daha alıyor.

Alison Suffet Diaz, "Öğrenciler okula kaydolur olmaz oturdukları semtlerdeki kritik konuları ele alan bir programa giriyorlar. Bu programda söz konusu kritik meselelerin çözümüne nasıl katkıda bulunabileceklerini öğreniyorlar." diyor.

Öğrenciler doğaya yakınlaşıyor, alternatif enerji, ya da çiçekleri sulamak için insan gücüyle çalışan pompa gibi konuları işliyorlar. Öğrenci, Rigo Estrada bu okula başlamadan önce sokağa çöp attığını itiraf ediyor: "Biri bana yapma dese sana ne diye yanıt verirdim. Ama okulda gördüğüm videolar, yaptığım plaj temizlik çalışmaları, geliştirilmesine yardımcı olduğum sulama sistemi, ve ilk okul öğrencilerine verdiğim dersler sonrası yeşili korumanın önemini kavradım."

Okul yaratıcı sanatlar dersini fizik dersi içinde veriyor. Dışarıdan getirilen uzmanlar da eğitime katkıda bulunuyor. Bu uzmanlardan biri el çantası yapan çevreci bir firmanın sahibi Nancy Gale: "Öğrencilere işletme, pazarlama, satış, dizayn dersleri veriyoruz. Bir yandan da öğrencilere çevreye dost bir ürünün nasıl yapıldığını gösteriyoruz. Programın amacı bu çocuklara neler yapabileceklerin gösterebilmek. Çocukların özel okullara gitmeden de aynı gerçek dünyada başarıya ulaşabileceklerini anlatabilmek."

Öğrenciler nasıl bir işletme planı hazırlayacaklarını da öğreniyor. Öğretmen Brandie Cobb, "Buradan ayrıldıklarında kendi başlarına kuracakları bir işyeri planlarının olmasını ve böylece üniversite masraflarını karşılayabilmelerini hedefliyoruz." diyor.

Okuldaki program işbirliği ve örgütlenmenin önemini vurguluyor. 18 yaşındaki Rodrigo Padilla kendi başına iş halletmeyi öğrendiğini söylüyor: "Hepbirlikte çalışırsak, girişimde bulunursak ve diğerlerini de bilgilendirirsek dünyada bir fark yaratabiliriz."

Öğrenciler çevre alanında kariyer sahibi olsalar da olmasalar da okulda öğrendikleri bilgileri hayatlarına uygulayacakları kesin.

Kaynaklar