Almanya'da camilere saldırıların artması kaygıya yol açıyor
24 Ocak 2011, Pazartesi
- 2 Haziran 2016: Almanya, soykırım yasa tasarısını kabul etti
- 9 Şubat 2016: Bavyera'da iki tren çarpıştı
- 29 Ekim 2014: Hitler'in kitabı satışa sunuluyor
- 9 Şubat 2013: Almanya Eğitim Bakanı Annette Schavan istifa etti
- 9 Şubat 2013: 17 milyon basamaklı Mersenne sayısı bulundu
Almanya'da son haftalarda arka arkaya camilere yönelik kundaklama girişimleri olması ülkedeki Müslümanları huzursuz etti.
Son zamanlarda yapılan çeşitli araştırmalara göre, Almanya’da İslam düşmanlığı bariz şekilde arttı. Nitekim Alman devlet televizyonu ARD’nin konuyla ilgili bir kamuoyu araştırmasına göre, kendini İslam karşıtı olarak tanımlayanların oranı, 2009’da yüzde 34 olan bu oran geçen yıl yüzde 50’ye çıktı.
Araştırmacılar, ‘Almanya'daki Müslümanlar'ın ibadetinin büyük ölçüde kısıtlanması gerekir' ifadesini onaylayanların oranının da yüzde 55 olduğunu belirtiyorlar. Son haftalarda yoğunlaşan, Müslümanları ve İslami örgütlerini kuşkulandıran kundaklama girişimleri bu tartışmalar kapsamında başka bir boyut kazanıyor. Nitekim başkent Berlin'deki tarihi Türk Şehitlik Camii'ne son üç ay içinde toplam dört kez kundaklama girişimi yapılırken, gene Berlin’de bulunan ve Ahmediye Cemaati’ne bağlı Almanya’nın en eski camisi de bir önceki hafta sonunda yakılmak istendi. Polis geçen Cumartesi kundaklamaların bir bölümünden sorumlu olduğu anlaşılan bir zanlıyı, gözaltına almayı başardı. Zanlının suçunu itiraf ettiği öğrenildi, güvenlik yetkilileri kundaklama girişimlerinin siyasi yönü ve aralarında bağlantı olup olmadığını inceliyor.
Yetkililerin aşırı sağcı ve İslam düşmanı grupları daha da cesaretlendirmemek için bilinçli bir şekilde konuyu büyütmemeye özen gösterdiği dikkati çekerken, Berlin İçişleri Senatörü Körting ise Almanya’da göçmenler hakkında yapılan tartışmaların, İslam düşmanı ve ırkçı saldırganları cesaretlendiren bir atmosfer meydana getirdiğini belirtti. Almanya İslam Federasyonu sözcüsü Burhan Kesici de eski bankacı Thilo Sarrazin’in geçen yıl yayınlanan Türk ve Müslüman düşmanı kitabının Almanya’daki atmosferi değiştirdiği görüşünde.
Burhan Kesici, siyasilerin genelleştirici suçlamaları nedeniyle Almanların İslam’ı terörle eş tuttuğunu savunuyor.
Bazı güvenlik yetkililerin önerdiği gibi, camilerin de Almanya’da bulunan Yahudi sinagogları gibi özel koruma altına alınması talebin doğru bulmadığını ifade eden Kesici, Berlin’de bir zanlının tutuklanmasına sevindiklerini, ancak toplumun İslam’a olan bakışının değişmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor.
Bu arada Almanya’nın diğer bölgelerinde bulunan çok sayıda camiye de mektupla yakma tehdidi yapıldığı ve İslam karşıtı internet sayfalarında da camilere domuz kulağı yollanması yönünde çağrılar yer aldığı haber veriliyor.
Kaynaklar
Bu haber arşivlenmiştir; değişikliklere ve/veya vandalizme karşı korumaya alınmıştır.
Bir düzeltmeniz varsa haberin tartışma sayfasına düzeltmenizi yazın. Hizmetliler tarafından dikkate alınacaktır. Not: Listelenmiş kaynaklar artık erişilemiyor olabilir. |