Uzman Jandarma kadroları Astsubay kadrosuna dönüştürüldü
15 Şubat 2012, Çarşamba
Özgün haber yayın politikamız doğrultusunda, Ankara ili Beytepe ilçesinde bulunan Jandarma Okullar Komutanlığı bünyesindeki Uzman Jandarma Okulunun (kısa adıyla "JANU") kapatılacağını, 28 Aralık 2011 tarihinde yaptığımız Uzman Jandarma Okulu kapatılıyor isimli haberde belirtmiştik. Jandarma Genel Komutanlığı 14 Şubat 2012 tarihinde İnternet sitelerinden yaptığı açıklama ile bu haberimizi yazılı olarak doğruladı.
Kısaca Uzman Jandarma'ların tarihi
Geçmişi 1931 yılına kadar uzanan Uzman Jandarmalar,[1] o yıllarda Uzatmalı Onbaşı ve Uzatmalı Er [2] olarak Jandarma teşkilatında görev yapıyorlardı. 1965 yılına gelindiğinde Gedikli(Astsubay)'lerden farklı olarak Uzman Jandarma adıyla Jandarma teşkilatındaki konumları belirlenmiştir.[3] 1965 yılında çıkartılan kanun yetersiz kaldığı gerekçesiyle 1988 tarihinde yeniden düzenlenerek [4] yürürlüğe girdi. Yeni kanun ile Uzman Jandarmalar Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde, Jandarma'nın asli görevi olan Emniyet ve Asayiş hizmetlerinde Devriye Komutanı ve Devriye Komutan Yardımcısı olarak görev yapmaya devam etmişlerdir. 1989 yılında altı ay süreyle eğitim alan Uzman Jandarmalar, o yıl iki grup halinde okuldan mezun oldu. 1989 yılından 1998 yılına kadar Ankara Güvercinlik ve Afyon Emirdağ'da bulunan Jandarma okullarından mezun olan Uzman Jandarmalar ilk başta 9 ay ve daha sonra 1 yıl olmak üzere eğitim alıyorlardı. 1998 yılından itibaren ise; Subay, Astsubay ve Uzman Jandarma'lara eğitim veren, Ankara Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığı'ndaki Uzman Jandarma Okulu(JANU)'nda eğitim faaliyetleri devam etti. Uzman Jandarmalar aldıkları bir yıl süreli mesleki eğitimin ardından, göreve başladıkları Jandarma Komutanlıklarında altı ay süreyle staj da görüyorlardı. Aynı zamanda Uzman Jandarmalar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan uzman personelden, Valilik emrine atanan tek uzman personel grubudur.
Uzman Jandarma Okulu (JANU) kapatıldı
İçişleri Bakanlığına bağlı, Jandarma Genel Komutanlığının askeri sitesi olan www.jandarma.tsk.tr ve sivil İnternet sitesi olan www.jandarma.gov.tr İnternet sitelerinde 14 Şubat 2012 tarihli Uzman Jandarma Okulunun Kapatılarak Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunun Öğrenci Kapasitesinin Artırılması başlıklı güncel haber linkinde bulunan BN - 04 / 12 numaralı bilgilendirme haberinde ;
“ | 1. Jandarma Genel Komutanlığı kadrolarında görev yapan rütbeli personel kategorilerinin azaltılarak daha homojen bir personel yapısının oluşturulması, rütbeli personelin eğitim süresinin artırılarak daha nitelikli emniyet ve âsâyiş hizmeti verilmesinin sağlanması maksadıyla, Uzman Jandarma kadroları Astsubay kadrolarına dönüştürülmüştür.
2. Bunun sonucu olarak; 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren, Uzman Jandarma Okulunun kapatılarak, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunun öğrenci kapasitesinin artırılmasına karar verilmiştir. 3. Yapılan bu değişiklikle, liseden sonra Uzman Jandarma Okulunda bir yıl süreyle meslekî eğitim görerek mezun olan Uzman Jandarma yerine, Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunda iki yıl süreyle akademik ve meslekî eğitim ve öğretim görerek mezun olan, ön lisans düzeyinde yüksek okul eğitimi bulunan, Astsubay rütbesinde personel istihdam edilerek, Jandarmanın vermiş olduğu emniyet ve âsâyiş hizmetinin niteliğinin artırılması sağlanacaktır. |
” |
açıklamasının yer aldığı görüldü.
Söz konusu haber pek çok güncel medyada yer buldu. Aynı zamanda Jandarma Genel Komutanlığına ait İnternet sitesinin Personel ve Öğrenci alım faaliyetleri başlıklı bölümünde yer alan Uzman Jandarma alımı bölümünde ise 2012 Yılından İtibaren Uzman Jandarma Temini Yapılmayacaktır yazdığı görülüyor. Aynı İnternet sitelerinin Personel Konuları başlıklı, Personel Kaynakları alt başlığında bulunan Personel Y isimli dokümanda, Jandarma Genel Komutanlığı'nın Personel Yapısının Subay, Astsubay, Uzman Erbaş, Erbaş ve Er ile Sivil Memur ve Sivil İşçi'lerden oluşmaktadır şeklinde açıklandığı, Uzman Jandarmaların bu sıralamada yer almadığı görüldü.
Bu doğrultuda; Jandarma Genel Komutanlığına ait İnternet sitelerinin tümünde alınan söz konusu karar ile ilgili, değişikliklerin de yapıldığı anlaşılıyor.
Öte yandan yalnızca Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik yayın yapan bazı basın yayın organları ise Jandarma Genel Komutanlığının tamamen İçişleri Bakanlığına bağlanacağını, adının ise Jandarma Genel Müdürlüğü olacağını belirtiyorlar. Bu kapsamda önümüzdeki altı ay içerisinde Jandarma Bölge Komutanlıkları ile iki Jandarma Tugay Komutanlığının da kapatılacağını belirten organlar, Emekli Uzman Jandarmalar tarafından kurulan EMUJAD derneği Başkanının yaptığı açıklama doğrultusunda, Uzman Jandarmalar ile Astsubay'ların eğitimlerinde bir fark olmadığını, her iki Uzman rütbenin de aynı eğitimleri aldığını belirterek, kadro değişimi hakkında farklılıkların konuşulduğu bugünlerde, gelişmeye olumlu baktıklarını belirtiyorlar.
Dipnotlar
- ↑ * 21 Temmuz 1931 tarihli 1861 sayılı Jandarma Eratı Kanunu
- ↑ * Anayasa Mahkemesi kararı (Son Erişim:15 Şubat 2012).
- ↑ * 24 Haziran 1965 tarihli 635 sayılı Uzman Jandarma Kanunu
- ↑ 28 Mayıs 1988 tarihli 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu
Kaynaklar
- ((Türkçe)) jandarma "Personel ve Öğrenci alım faaliyetleri" jandarma.tsk.tr, 15 Şubat 2012
- ((Türkçe)) jandarma "Güncel haberler" jandarma.tsk.tr, 15 Şubat 2012
- ((Türkçe)) internethaber "Uzman jandarma kadroları astsubay kadrolarına dönüştürüldü" internethaber.com, 15 Şubat 2012
- ((Türkçe)) memurlar "Uzman jandarma astsubay kadrosuna dönüştürüldü" memurlar.net, 15 Şubat 2012
- ((Türkçe)) hurriyet "Uzman jandarma astsubay kadrosuna dönüştürüldü" hurriyet.com.tr, 15 Şubat 2012
- ((Türkçe)) askerhaber "UZMAN JANDARMA KALDIRILIYOR" askerhaber.com, 15 Şubat 2012
Bu haber arşivlenmiştir; değişikliklere ve/veya vandalizme karşı korumaya alınmıştır.
Bir düzeltmeniz varsa haberin tartışma sayfasına düzeltmenizi yazın. Hizmetliler tarafından dikkate alınacaktır. Not: Listelenmiş kaynaklar artık erişilemiyor olabilir. |