Çin'de hızlı büyüme altyapıyı zorluyor

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

5 Aralık 2010, Pazar

Vikihaber Çin Halk Cumhuriyeti
Vikihaber Çin Halk Cumhuriyeti
Çin Halk Cumhuriyeti'nden diğer haberler
Çin Halk Cumhuriyeti'nin konumu
Çin Halk Cumhuriyeti'nin konumu
Çin Halk Cumhuriyeti'nin konumu
Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı
Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı
Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı


Çin’deki hızlı büyüme, ülkenin altyapısını zorluyor. Özellikle büyük kentlerdeki yolların yetersiz kaldığı dikkat çekiyor. Trafik sıkışıklıkları haber gündeminin ilk sıralarına otururken bu durumdan şikayetçi olan Çinlilerin sayısı giderek artıyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’in başkenti Pekin’de trafik her zaman yoğun. 4 milyon araç olan kentte her gün trafiğe 2 bin araç daha ekleniyor.

Dünya Bankası ulaşım uzmanı Shomik Mendhiratta güçlü ekonominin otomobil satışlarını körüklediğini söylüyor:

”Çin’in ekonomik büyüme oranının iki haneli rakamlara ulaştığını gördük. Ülkede gayri safi milli hasıla kişi başına 4 bin dolar. Pekin’de bu rakamın iki ila iki buçuk kat daha fazla olması mümkün. Tahmin edebileceğiniz gibi yüksek gelir düzeyi ve iki haneli büyüme oranı otomobil satışlarında patlama yaşanmasına neden oluyor.”

Çin iki yıl önce küresel mali krizle başa çıkmak için yeni yol, köprü ve demiryolları inşaatı projelerini hızlandırdı. Hızlı trenler için demiryolları yapımına fonlar ayrıldı. Şangay ve Hangzhou arası artık 2 saat yerine 40 dakikada katediliyor.

Trenin ilk yolcularından biri olan Zhou Caoying, trenin saatte 356 kilometre hıza ulaştığını görünce heyecanını gizlemekte zorlanıyor ve şunları söylüyor:

”Çin’in böyle bir başarı elde etmesinden çok gurur duyuyorum.”

Çin Hükümeti demiryolu ulaşımının çevre daha az zarar verdiğini ve daha kolay bir ulaşım yolu olduğunu vurguluyor.

Tsinghua Üniversitesi’nden iktisatçı Hu Angang da aynı görüşü paylaşıyor ve şunları söylüyor:

”Hızlı trenler için uzun mesafeli demiryolları inşaatlarına 2015 yılına kadar toplam 600 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Pekin ve Şangay arasındaki hızlı tren hattı bu projelerden biri. Son açılan hatlardan biri, Şangay ve Hangzhou arasını 40 dakikaya indiren hızlı trenyolu. Bunların hepsi güvenli ve enerji tasarrufu sağlayan projeler.”

Ancak Dünya Bankası’ndan Mendhiratta, Pekin gibi büyük kentlerin, özel araçlar toplu taşımacılığın önüne geçtiği sürece ekonomik zarara uğrayacağı görüşünde:

”Tek bir kişi için yoğun trafikte sıkışıp kalmanın verdiği rahatsızlık aracın soğutma sistemini devreye sokup radyoda Lady Gaga şarkıları dinleyerek giderilebilir. Ancak trafikte sıkışan her bir kişinin gecikmesi, işin sosyal maliyetini arttırıyor. Kent yönetimi bu durumun verimliliği olumsuz yönde etkilediğini görecek.”

Çinli liderler sorunun farkında. Çin medyası ülkenin önümüzdeki beş yıllık kalkınma planında demiryolları inşaatına ayrılan harcamalar büyük ölçüde artarken karayolları projelerinin yavaşlatılacağını bildiriyor.


Kaynaklar