WikiLeaks belgeleri: Mehmed Uzun ABD'nin Kuzey Irak'a askeri ve Türkiye'ye siyasi müdahalede bulunmasını istedi
2 Eylül 2011, Cuma
- 2 Eylül 2011: WikiLeaks belgeleri: Mehmed Uzun ABD'nin Kuzey Irak'a askeri ve Türkiye'ye siyasi müdahalede bulunmasını istedi
- 4 Ocak 2011: WikiLeaks'in yayınlayacağı belgelerin arasında Kıbrıs'la ilgili olanların da bulunduğu bildirildi
- 5 Aralık 2010: Wikileaks olayının yasal boyutları nereye kadar gidebilir?
- 4 Aralık 2010: WikiLeaks'in hesabı PayPal tarafından donduruldu
- 4 Aralık 2010: Pakistan ve Afganistan WikiLeaks belgelerini reddediyor
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir WikiLeaks belgesi, Kürt yazar Mehmed Uzun'un ABD'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin "demokratik ilerlemesi"ni sağlamak için Kuzey Irak'a askeri müdahalede bulunmasını ve Türkiye'nin "demokratikleşmesi" için baskı yapmasını istediğini ortaya koydu.
ABD'nin Beyrut büyükelçiliğinden 5 Temmuz 1985 tarihinde "çok gizli" olarak gönderilen raporda, Mehmet Uzun'la 15 Haziran 1985'te yapılan görüşmenin ayrıntıları aktarıldı. Raporda Uzun'un ABD'nin Kuzey Irak'ı "özgürlüğe kavuşturması" gerektiğiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin demokratik bir yapıya kavuşturulması ve azınlık durumundaki Türkmenler ile Süryanilerin haklarının verilmesinin önemli olduğunu söylediği bildiriliyor. Uzun'un istekleri arasında Türkiye'de Kürtlere geniş siyasi ve kültürel hakların verilmesi de var.
Raporda Uzun'un Türkiye'nin Kuzey Irak'a bir sınırötesi operasyon yapacağına inanmadığı, sınıra yapılan yığınağın ülkedeki "demokratikleşme ile askeriye arasındaki siyasi iç çekişmeden kaynaklandığı"nı söylediği da belirtiliyor. Uzun görüşmede Kürtçe kullanması nedeniyle kendisine uygulanan yasal işlemlerden rahatsızlığını da dile getiriyor. Uzun, PKK'nin askeri olarak alt edilemeyeceğini de söylüyor.
Uzun ülkedeki iç çekişmenin askeri bir elitin ülke yönetimini ele geçirmeye çalışmasından kaynaklandığını ve "bu derin devletin Türkiye için bir kanser olduğunu" da sözlerine ekliyor.
Raporda Uzun'un görüşlerinin Türkiye'nin önde gelen Kürt aydınlarının, insan hakları savunucularının, gazetecilerinin ve sivil toplum örgütü liderlerinin görüşlerini yansıtması nedeniyle önemli olduğu belirtiliyor.
Kaynaklar
- ((İngilizce)) "85BEIRUT2659, TURKEY: PROMINENT KURDISH INTELLECTUAL URGES U.S. SUPPORT FOR TURKISH DEMOCRATIZATION, RAPPROCHEMENT WITH NORTHERN IRAQ" WikiLeaks, 30 Ağustos 2011
Bu haber arşivlenmiştir; değişikliklere ve/veya vandalizme karşı korumaya alınmıştır.
Bir düzeltmeniz varsa haberin tartışma sayfasına düzeltmenizi yazın. Hizmetliler tarafından dikkate alınacaktır. Not: Listelenmiş kaynaklar artık erişilemiyor olabilir. |