Ukrayna bağlantısızlık statüsünü sona erdirme kararı aldı

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

23 Aralık 2014, Salı

Dosya:Ukraine Parliament in session 24-02-14.jpg
Ukrayna Parlamentosu
Ukrayna cumhurbaşkanı Poroşenko, ABD başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Kerry Galler'deki NATO toplantısından önce

Ukrayna Parlamentosu, ülkenin bağlantısızlığını sona erdirme kararı aldı. Ülkeye gelecekte NATO üyeliği yolunu açan karar, Rusya tarafından tepkiyle karşılandı.

Parlamentodaki oylamada, milletvekillerinin 303'ü destek oyu kullanırken sadece 9 vekil karara karşı çıktı. Bağlantısızlık statüsü, 2010 yılında Rus yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in döneminde resmileşmişti ve ülkenin askeri ittifaklardan uzak duracağının güvencesini vermişti. Parlamentonun çeşitli kesimlerinden siyasetçiler, Ukrayna'nın bugüne kadar tarafsızlığını koruduğu için ağır bedeller ödediğini belirtti ve yasayı Ukrayna için yeni bir dönemin başlangıcı olarak sevinçle karşıladı. Devrilen Yanukoviç'in yerine gelen batı yanlısı Petro Poroşenko tarafından parlamentoya sunulan kararı Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ülkenin bağımsızlığını korumak için yasanın önemini açıklayan bir konuşmayla destekledi.

An itibariyle NATO ülkeleriyle 1300 kilometrelik bir sınırı olan Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya dahil olması halınde batıda 2800 kilometrelik bir NATO bloğuyla karşı karşıya kalacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kararı "üretkenlikten uzak" ve "bölgedeki gerginliği arttırıcı" olarak niteledi. Donetsk şehri ve çevresinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçıların lideri Denis Puşilin de bu paralelde yasayla alınan pozisyonun Ukrayna halkının çıkarlarına ters düştüğünü iddia etti. Kararın ülkenin Belarus'la ilişkilerini de zor duruma düşürebileceği belirtiliyor.

Her ne kadar Ukrayna makamları hedef olarak NATO üyeliğini gösterse de, alınan karar ülkenin NATO başvurusu yaptığı anlamına gelmiyor. Ülke halihazırda örgütün üyelik kıstaslarını karşılamıyor ve büyük çarplı reformların yapılması gerekiyor. Ukraynalı görevliler tarafından yapılan açıklamalarda ülkenin 2020 yılından önce NATO'ya katılamayacağı öngörülse de, yıllık planlar çerçevesinde uyum politikalarının yürülüğe konulması çağrısında bulunuluyor.

Bu sırada, Ukrayna Savunma Bakanı Turçinov da Ukrayna'nın Avrupa'daki en güçlü orduya sahip olmasını istediklerini ve "savaşın Kırım da dahil olmak üzere tüm Ukrayna toprakları kurtulduğunda biteceğini" söyledi. Silahlı güçlere 2015 yılında hükümet bütçesinin yüzde onundan fazlasına denk gelen 31 milyar Amerikan doları ayrılacak ve planlar arasında askeri personel sayısını 250 binin üstüne çıkarmak var.

Kaynaklar