İçeriğe atla

Türkiye: Merkez Bankası kredi kartı faizlerini arttırdı

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

25 Kasım 2011, Cuma

Kredi Kartı

Türkiye merkez bankası, 2006 yılından bu yana sürekli olarak indirdiği kredi kartı faiz oranlarını yükseltti. Belirlenen oranlar 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanacak.

Son günlerde, kredi kartlarında tek limit uygulamasına geçiş yapılacağı belirtiliyordu. Tek limit uygulamasında kart sahibinin tüm banka kartlarının tek bir limit ile sınırlandırılması ilkesine dayanacağı ve bu doğrultuda işlem yapılacağı belirtiliyordu.

Kredi kartında Türk Lirası faiz oranlarında, hali hazırda aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,12, gecikme faiz oranı ise yüzde 2,62 olarak uygulanmaktaydı. Yeni belirlenen oranlar ile birlikte artık Türk Lirası cinsinden aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,34, gecikme faiz oranı ise yüzde 2,84'e çıkartıldı. Oranlar gecikme faiz oranlarında, Euro ve Amerikan Doları cinsi olarak ta yükseltildi. Ancak Amerikan Doları ve Euro cinsinden azami akdi faiz oranlarında değişiklik yapılmadı.

Belirtilen oranlar 1 Ocak 2012 ile 1 Nisan 2012 tarihleri arasında uygulanacak. Merkez bankası, kredi karzı azami faiz oranları uygulamasını 2006 yılı Nisan ayında başlatmıştı. O tarihte uygulanan ilk faiz oranı ise yüzde 5,75 olmuştu. Geçen süre içerisinde kredi kartı faiz oranlarında Merkez Bankası toplamda yüzde 2,71 puanlık düşüş gerçekleştirmiş ve hiç yükseltme gerçekleştirmemişti. Merkez bankası belirtilen tarihten bu yana kredi kartı faiz oranlarında ilk defa arttırıma gidiyor.

Söz konusu uygulama için, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları tebliği 23 Aralık 2011 tarihli Resmi gazete'de yayımlandı ve yayımlanması ile birlikte yürürlüğe girdi.


Ayrıca Merkez bankası yapılan değişiklik ile ilgili olarak bu konuda bir uyarı da yayınladı. Yayınlanan uyarıda

Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır.

denildi.

Kaynaklar