Türk Ceza İnfaz Kanununda değişiklik Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

1 Şubat 2013, Cuma

Adalet ve hukuk
Adalet ve hukuk
Vikihaber Türkiye
Vikihaber Türkiye
Türkiye'den diğer haberler
Türkiye'nin konumu
Türkiye'nin konumu
Türkiye'nin konumu
Türk bayrağı
Türkiye bayrağı
Türkiye bayrağı

Türkiye'de kamuoyunda "Ana dilde savunma hakkı" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunundaki değişiklik ile denetimli serbestlik kapsamında "iyi hal" olarak değerlendirilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından cezaevlerinden tahliyeler başladı. Bu iki kanun değişikliği ile birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 11 adet kanun ve kanun değişikliğini onaylamış oldu.


Türkiye genelinde kısa sürede yapılan çalışmalar neticesinde, hükümlülerden kanun değişikliğine şartları uyan hükümlülerin dosyaları tek tek inceleniyor. Serbest kalan hükümlülere Denetimli Serbestlik büroları tarafından kalan ceza süreleri kadar; Valilikler ile Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığına bağlı Cumhuriyet Başsavcılıkları arasında yapılan protokollere bağlı olarak kamu yararına çalışma veya karakola giderek imza atma tedbirleri uygulanıyor. Bu kapsamda yaklaşık 15.000 hükümlünün tahliye edileceği belirtildi. Ayrıca bu kapsamda öncelikli olarak cezaevlerinde veya hastanelerde bulunan yatalak ve ağır hasta hükümlülerin tahliyelerine öncelik verildiği de haberler arasında bulunuyor.


Ceza Muhakemesi Kanununda yapılan ve onaylanarak yürürlüğe giren değişiklik ile meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilen iddianamenin okunmasının ardından sözlü savunmasını kendisini daha iyi hissettiği bir dilde yapabilecek. Ancak bu hak yargılamanın sürüncemede bırakılması amacına yönelik olarak kötüye kullanılamayacak. Tercüme hizmetleri her ilde adli yargı adalet komisyonları tarafından oluşturulan listeden, sanık tarafından seçilebilecek. Ancak tercümanın ücreti devlet tarafından ödenmeyecek.


Yine Ceza Muhakemesi kanununa getirilen bir değişiklik ile bundan sonra kasten işlenen suçlarda 3 (üç) yıl, taksirle işlenen suçlarda ise 5 (beş) yıldan fazla hapis cezasının infazı için yakalama emri çıkartılabilecek. Çeşitli zorunlulukları bulunan hükümlülerin cezalarının infazı esnasında, bu durumun zorunlu ve ivedi olması halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hükümlünün 6 ayı geçmeyen sürelerle hapis cezasının infazına ara verilebilecek.


Yine yayınlanan kanun değişiklikleri ile birlikte cezaevlerindeki hükümlüler için ödül sistemi getirildi. Cezaevlerinde iyileştirme faaliyetlerine düzenli olarak iştirak edecek olan ve cezaevi kurumunun düzenine karşı tutumları düzenli olan hükümlüler ödüllendirilecek. Ödüller daha fazla görüşme hakkı, sosyal, kültürel etkinliklerden daha uzun süreli yararlanma hakkı olarak hükümlülere geri dönecek. Bir değişiklikte, son günlerde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli bahsettiği, hükümlülere eşleri ile üç ayda bir defa görüşme hakkı da böylece verilmiş oldu. Hükümlüler üç saatten yirmidört saate kadar ceza infaz kurumlarının eklentilerinde veya kurum içerisinde cezaevi personelinin yakın gözetimi olmadan özel şekilde görüşebilecek.

Ancak hükümlülere ödül verilmesine ilişkin maddeler iki ay sonra yürürlükte olacak.

Kaynaklar