Çukurca'da saldırı: 24 asker hayatını kaybetti

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

19 Ekim 2011, Çarşamba

Vikihaber Türkiye
Vikihaber Türkiye
Türkiye'den diğer haberler
Türkiye'nin konumu
Türkiye'nin konumu
Türkiye'nin konumu
Türk bayrağı
Türkiye bayrağı
Türkiye bayrağı
Hakkari ilinde saldırının yapıldığı yeri gösteren harita
Vikipedi Ekim 2011 Çukurca saldırısı hakkında Vikipedi'de bilgi bulabilirsiniz.

Türkiye'de Hakkari'nin Çukurca ilçesinde güvenlik güçlerine ve sınırdaki Kekliktepe’de askeri birliğe dün gece PKK tarafından yapılan saldırılarda 24 asker yaşamını yitirdi. Diyarbakır ve Malatya'dan kalkan savaş uçaklarının sınır ötesindeki PKK kamplarını bombaladı, bazı kaynaklara göre kara birlikleri Irak içlerine 4 kilometre kadar girdi.

Çatışmada 18 askerin de yaralandığını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Terör örgütü bu son saldırılarla toplumu tahrik etmek, provakasyon yapmak, zihinleri bulandırmak ve milletin hassasiyetlerini kaşımaktan başka bir amacı olmadığını açıkça ortaya koymuştur,” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de hayatını kaybeden asker, polis ve sivillerin ailelerine sabır ve başsağlığı diledi. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 27’nci İSEDAK Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Gül, dün ve bugün acılarının büyük olduğunu ifade ederek, Şunu kimse unutmamalıdır ki; bize bu acıyı çektirenler, misliyle çekeceklerdir. Devletimizi bu saldırılarla sarstıklarını zannedenler, hizaya getireceklerini zannedenler, göreceklerdir ki bu saldırıların intikamı çok büyük olacaktır ve misliyle de alınacaktır,” dedi. Bir süre önce Van, Hakkâri, Siirt ve Şırnak'taki birliklere moral ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı, “Bütün dünya şunu bilmelidir ki Türkiye azimli, kararlı bir şekilde bu terörle sonuna kadar mücadele edecektir,” dedi.

PKK'lılar sekiz noktadan ağır silahlarla saldırdı. Saldırılan noktalar Çukurca Jandarma Tabur Komutanlığı, Çukurca Asayiş Bölük Komutanlığı, Kavşak 2. Motorize Piyade Tabur Komutanlığı, Gazitepe Jandarma Sınır Komutanlığı, Barkandi ve Keklikkaya sınır tepeleri, 2. Motorize Bölük Komutanlığı, Çukurca Emniyet birimleri ve Çukurca Emniyet lojmanları oldu.

Irak topraklarında düzenlenen hava harekatında 20'den fazla PKK'lı öldürüldü. PKK ise kayıp vermediklerini iddia etti. Bazı kaynaklara göre Türk askerleri karadan sınır ötesi operasyon başlattı. Bu haberleri de peşmerge lideri Cebbar Yavar yalanladı.

Dün de Bitlis Güroymak yakınlarında mayınlı saldırısında 5 polisle biri bebek, biri çocuk 4 sivil hayatını kaybetmişti.

Tepkiler

Recep Tayyip Erdoğan:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari bölgesindeki çatışmalar üzerine bugün başlayacağı açıklanan Kazakistan ziyaretini iptal etti. Erdoğan başkanlığında Başbakanlık'ta bir terör toplantısı yapıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katıldı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Başbakanlık'a geldi.

Başbakanlık'taki zirveden sonra konuşan Erdoğan, Türkiye’nin hiçbir saldırıya boyun eğip geri adım atmayacağını vurguladı ve PKK'nın birilerinin maşası olduğunu belirtti. Erdoğan, "teröre gizli veya açık destek verenlerin ensesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin nefesinin bulunduğunu" söyledi. Erdoğan, Barış ve Demokrasi Partisi'ne gönderme yaparak "PKK'yı terör örügütü olarak ilan edemeyenlerin bu sürece bir katkısı olamaz. Onların ağzına barış sözcüğü de yakışmıyor... Barış yaşanır, barış konuşulmaz," dedi.

Ahmet Davutoğlu:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Sırbistan'a yapmayı planladığı çalışma ziyaretini iptal ettiğini açıkladı.

Cemil Çiçek:

TBMM başkanı Cemil Çiçek saldırıyla ilgili "Meclis başkanı sıfatı ve komisyon üyeleri olarak bu çalışmayı birlikte yürütmek hepimiz için büyük bir onurdur diye bu konuşmaya başlamak istemiştim, öyle yazdım. Ancak yaşadığımız üzücü olaylar, yaşadığımız sıkıntılar ve acılar maalesef, bu sevincimizi büyük ölçüde gölgeledi. Bu sevincimizin yerine derin bir acıyı ikame etti. Demokrasi kültürümüzü derinleştireceğine, çağdaş Türkiye'nin siyasal ve toplumsal zeminini güçlendireceğine inandığımız yeni bir anayasa için birlikte yola çıkıyoruz. Böyle ifade etmiştim. Ama bu yoldan dönmek de yok. Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, onu içimize gömeceğiz, bağrımıza taş basacağız. Bu olaylar ne kadar yürek yakıcı olursa olsun, gelişen şartlar ne kadar bu çalışmamızı zorlaştırırsa zorlaştırsın, girdiğimiz bu yoldan dönmek de yok," açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi:

Saldırı nedeniyle genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul gezisini iptal etti, Cumhuriyet Halk Partisi merkez yönetim kurulu olağanüstü toplandı. Toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu "şehitler Türkiye'nin onurudur" dedi. Çözüm adresinin hükümet değil parlamento olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, hükümeti istifa seçeneğini düşünmeye çağırdı. Kılıçdaroğlu bunun ardından ölen askerlerden Hasan Yılmaz'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisi:

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı basın açıklamasında hükümeti eleştirdi. Bahçeli bölgede olağanüstü hal ilanının kaçınılmaz olduğunu söyledi, sınır ötesi operasyon yapılarak PKK kamplarının yok edilmesinin, bir güvenlik kuşağı oluşturulmasının ve peşmergelerin cezalandırılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Barış ve Demokrasi Partisi:

Barış ve Demokrasi Partisi genel başkanı Selahattin Demirtaş saldırı üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada "ülkenin dört bir yanında ocaklara düşen ateş hepimizin yüreğini yakmış, her birimizi derinden sarsmıştır" ve "hükümete de PKK'ya da bir tek saniye daha kaybetmeden acilen savaşı durdurma çağrısı yapıyoruz" ifadeleri yer aldı.

BDP milletvekili Pervin Buldan'ın TBMM oturumunda söylediği sözler ise tartışmaya yol açtı. Buldan, "bu bir savaş, bu savaşta her iki taraftan da insanlar yaşamını yitiriyor" dedi. Sözlere AKP, CHP ve MHP'liler tepki gösterdi. CHP milletvekili Muharrem İnce ise bu sözlere "herkesin bir karar vermesi gerekiyor, ya terörden bağrı yanan milletimizin vekili olacak ya da teröristlerin vekili olacaklar" diye tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri:

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama saldırıyı kınadı ve ölenlerin aileleriyle tüm Türk halkına başsağlığı diledi. Obama, açıklamasında "Amerika, en yakın ve en güçlü müttefiklerimizden Türkiye’yi hedef alan terör saldırısını kuvvetli bir şekilde kınıyor. Türk halkı da herkes gibi barış içinde, güvenli ve onurlu bir yaşam sürmeyi hak ediyor. Hak ettikleri bu geleceğin izinde Amerika dost ve müttefik bir ülke olmaya devam edecektir," ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği:

Avrupa Birliği, politika amaçların kan dökmeye meşrulaştırmadığını ve AB'nin PKK'yla mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

Almanya:

Saldırı Almanya’da da büyük yankı buldu. Ajanslar ve televizyon kanalları saldırıyı son dakika haberi olarak duyururken, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Saldırıda yaşanan can kaybını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini açıklayan Westerwelle, Federal Alman Hükümeti’nin 12 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’deki şiddet olaylarının yeniden tırmanışa geçmesini kaygıyla izlediğini açıkladı ve gerginliğin daha da artmaması için çağrı yaptı. Dışişleri Bakanı açıklamasında, Türkiye ve Irak hükümetlerini, Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimini de kapsayan bir diyaloga girmeleri ve PKK gibi terör gruplarının Türkiye-Irak sınırında hareket etmesini engelleyici ortak girişimlerde bulunmaları yönünde cesaretlendirmek istediğini belirtti.

Öte yandan 50’ye yakın derneği çatısı altında toplayan Berlin Türk Cemaati de Türk lobisini temsil eden başka örgütler gibi saldırıyı kınadı. Berlin Türk Cemaati başkanı Bekir Yılmaz yurtdışında yaşayan Türklerin bu gibi olaylar sonrasında daha da hassas tepki verdiği görüşünde. Almanya’daki bazı Türk derneklerinin önümüzdeki hafta sonunda ülkenin değişik kentlerinde PKK’yı ve terörü protesto mitingleri düzenlemeyi planladığı da haber veriliyor.

Fransa:

Fransa Dışişleri Bakanlığı bir açıklamayla saldırıyı kınadı. Açıklamada Türkiye'yle PKK'yla mücadele konusunda dayanışma mesajı verildi, ölenlerin ailelerine başsağlığı dilendi. "TBMM'deki Kürt kökenli milletvekillerinin terör örgütüyle aralarına mesafe koymaları" istendi.

Irak:

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi Ahmet Davutoğlu'nu telefonla arayarak taziyelerini iletti. Haşimi PKK ile mücadelede Türkiye'ye destek olmaya yönelik isteklerini dile getirirken Davutoğlu da daha etkin bir işbirliği istedi.

Azerbaycan:

Azerbaycan yetkililerinin yaptığı açıklamada PKK lanetlendi, Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeş ülkeler olduğu vurgulandı, Türk halkına başsağlığı ve sabır dilendi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi:

Çukurca'daki olaydan sonra Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Başkanı Mesut Barzani’nin, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak taziyelerini ilettiği öğrenildi. Haberlere göre Barzani, saldırıyı şiddetle kınadı ve Kürt halkını ve Türk-Kürt kardeşliğini hedef aldığını söyledi.

Kaynaklar