Türkiye'de sel felaketi
8 Eylül 2009, Salı Güncelleme: 9 Eylül 2009
Marmara Bölgesi'ni vuran sağanak yağış, yol açtığı su taşkınlarıyla büyük çapta can ve mal kaybına neden oldu. Felaketten en çok etkilenen il Tekirdağ olurken, İstanbul ve Balıkesir'deki bazı yerleşim yerlerinde de ciddi hasarlar oluştu. Yapılan aramalar sonucu 10 cesede ulaşılırken, 4 kişinin hâlâ kayıp olduğu bildirildi.
Seller, Tekirdağ'da bir köprünün yıkılmasına, onlarca evin de sular altında kalmasına yol açtı. E-5 ve TEM uzun süre trafiğe kapandı. Bir aile sele kapılarak yok oldu. Mahsur kalanlar ancak askerî helikopterlerle kurtarıldı.
Yoğun yağış ve seller Silivri ve Çatalca'da da etkili oldu. Çok sayıda ev ve yol sular altında kaldı. Evini su basan bir vatandaşın yaşamını yitirdiği Silivri'de 50 aracın da sel sularıyla sürüklendiği belirtiliyor.
Balıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerinde de sabah saatlerinden bu yana etkili olan yağmur nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı. Vatandaşlar ev ve işe yerlerini korumak için çuval ve çöp tenekeleriyle setler oluşturdular. Bandırma'nın büyük bölümüne elektrik verilemiyor.
Evlerini su basan bazı vatandaşların kendi olanakları ile suyu tahliye etmeye çalıştığı kimilerinin de eşyalarını kamyonlara yükleyip evlerini boşalttığı belirtiliyor.
9 Eylül 2009 gecesi Türkiye'nin en büyük ili olan İstanbul'da etkili olan yoğun yağış sonucu sel meydana geldi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Merkezi açıklamasına göre 8-9 Eylül 2009 tarihlerinde İstanbul'un Çatalca, Silivri ve İkitelli ilçeleri ile Tekirdağ'ın Saray ilçesinde aşırı yağışlar sonucu; Tekirdağ'da 5, İstanbul'da 24 olmak üzere toplam 29 vatandaşın hayatını kaybettiği bildirildi. Gelen bilgilere göre ölü sayısının zamanla artabileceği ve sel afeti meydana gelen bazı bölgelerde yağma olaylarının yaşandığı kaydedildi. 9 Eylül yerel saatle akşam saatlerinde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan afet bölgesine gitti ve bazı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İstanbulumuz'da Silivri, Çatalca ve merkez dahil olmak üzere 26 vatandaşımızı kaybettik. Bunun yanında Tekirdağ'da 5 vatandaşımızı kaybettik. Şu anda 9 tane de kayıbımız var. açıklamasında bulundu. Böylece ölü sayısı 31'e yükseldi.
Sel bölgesinde 08.09.2009 06:00 (UTC) - 09.09.2009 06:00 (UTC) arası en yüksek yağışı 182,6 kg/m2 ile Balıkesir'in Bandırma ilçesinin aldığı belirlendi. Yunanistan İçişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yardım teklifinde bulundu. Türkiye'nin ise teşekkür ettiği, ihtiyaç olunması halinde Atina'ya bildirileceği söylendi.
Kaynaklar
- ((tr)) "Yunanistan'dan yardım teklifi" Mynet, 9 Eylül 2009
- ((tr)) "Ölçülen toplam yağışlar" Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, 9 Eylül 2009
- ((tr)) "Erdoğan'dan sel açıklaması" Mynet, 9 Eylül 2009
- ((tr)) "Selin ardından yağma başladı" CNNTürk, 9 Eylül 2009
- ((tr)) "İstanbul afet yeri!" CNNTürk, 9 Eylül 2009
- ((tr)) "Marmara ve Trakya'da Sel Felaketi" VOA Türkçe, 8 Eylül 2009
- ((tr)) "Marmara'da sel dehşeti: 10 ölü" Hürriyet, 8 Eylül 2009
- ((tr)) "Sel bölgesinde 6 kişinin cesedi bulundu" CNNTürk, 8 Eylül 2009
- ((tr)) "Ölü sayısı artıyor" Haberturk, 8 Eylül 2009
Bu haber arşivlenmiştir; değişikliklere ve/veya vandalizme karşı korumaya alınmıştır.
Bir düzeltmeniz varsa haberin tartışma sayfasına düzeltmenizi yazın. Hizmetliler tarafından dikkate alınacaktır. Not: Listelenmiş kaynaklar artık erişilemiyor olabilir. |