İçeriğe atla

Vikihaber:Babil

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

Babil şablonları, Vikihaber kullanıcılarının konuşabildiği dilleri, bu dillerdeki seviyelerini ve yaş, burç, zevkler, ideolojiler gibi şahsi bilgilerini belirtmek için oluşturulmuş şablonlardır.

Başlangıçta sadece kullanıcıların dillerini kapsayan şablonların kullanım alanı zamanla genişlemiş, sigara kullanımından müzik tercihlerine kadar birçok konuyu kapsayan yüzlerce değişik şablon oluşturulmuştur. Bu şablonlar, kullanıcıların birbirlerini daha iyi tanımasına ve esprili şablonlarla günün stresini atmalarına yardımcı olur. Babil şablonlarının kullanımı tamamen tercihe bağlıdır.

Tarihçe

İlk olarak Wikimedia Commons ve Meta-Wiki için hazırlanmış, diğer wikilerde de işe yarayacağı anlaşılmış ve aynı sistem oluşturulmuştur.

Neden Babil?

Ana madde: Babil Kulesi

Babil Kulesi (İbranice: מגדל בבל‎ Migdal Bavel), Tevrat'ta, Kur'an'da ve dünyanın birçok bölgesinde yerel efsanelerde bahsi geçen, tanrıya ulaşmak için inşa edildiğine inanılan bir kuledir.

Tanah ve Eski Ahit hemen hemen aynı olduğu için Yahudilik'te ve Hristiyanlık'ta Babil bahsi aynıdır. Babil kulesinden Tevrat'ın Yaratılış (Tekvin) kısmında bahsedilir.

Efsaneye göre tanrı kendisine ulaşmaya çalışan insanların kendini beğenmişliğine kızar ve o zamana kadar aynı dili konuşmakta olan insanların dillerini karıştırarak birbirlerini anlamalarını engeller. Kulenin yıkılışı Tevrat'ta anlatılmaz ancak Jubilees veya Leptogenesis olarak bilinen Yahudi belgelerinde anlatılır.

İsmi verilmemekle beraber Kur'an'da Babil Kulesi'ne benzer bir kuleden bahsedilir. Hikaye Tevrat'taki ile benzer olmasına rağmen Babil'de değil, Musa'nın yaşadığı dönemde Mısır'da geçer. Firavun Haman'a, kendisine kilden bir kule inşa etmesini, çıkıp Musa'nın tanrısına bakacağını söyler. [1]

Babilden Yakut el-Hamavi'nin yazmalarında ve Lisan el-Arab'da bahsedilir. Öyküye göre tüm insanlar rüzgarın önüne katılarak bir yerde toplanırlar. Buraya sonradan Babil denir. Babil'de insanlara Allah tarafından değişik lisanlar tahsis edilir ve yeniden rüzgarla geldikleri yerlere dağıtılırlar.

Dini bir bakış açısıyla bu öyküler, insanın kusurluluğunu, tanrının kusursuzluğu ile kıyaslamak ve dünyadaki yüzlerce dilin kökenini açıklamak amacıyla kullanılır.

İşte bu farklılığı düzenlemek için oluşturulan viki şablonlarına da Babil denir.

Kullanımı

{{ babil | tr | en-2 | }}

  • Her kutucuk için, önceden oluşturulmuş kullanıcı şablonları kullanılır. Bunun için ilgili şablonun adından Kullanıcı- kısmı atılarak yazılır.
  • Anadil için sadece (örneğin tr-A), yoksa uzantısız (tr) kullanılmalıdır.

Yanyana yüzlerce şablon eklenebilir. Bunun sonucunda kullanıcının Babil kulesi de metrelerce yükseklikte olacaktır.

Örnek

Babil
tr Bu kullanıcının ana dili Türkçedir.
en-2 This user is able to contribute with an intermediate level of English.
diğer kullanıcılar


Anadili Türkçe olan ve orta seviyede İngilizce bilen bir kullanıcı, kullanıcı sayfasında şu şablonu kullanabilir:

{{ babil | tr | en-2 }}

Yukarıdaki şablonun kullanımı sonucu ortaya sağdaki tablo çıkar.

Eğer kullanıcı İngilizce'yi akıcı konuşabilseydi {{babil | tr | en-3}} şeklinde bir şablonu kullanması gerekirdi.

Eğer kullanıcı İngilizce'yi anadili olan Türkçe'ye yakın bir seviyede kullanabilseydi {{babil | tr | en-4}} şeklinde bir şablonu kullanması gerekirdi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Kasas Suresi, 38. Ayet (Diyanet Meali)

Vikipedi:Babil'den adapte edilmiştir.