Fransız mahkemesi: Eşcinsel kuaföre hakaret homofobik değil

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

8 Nisan 2016, Cuma

Paris'teki bir Fransız mahkemesi, eşcinsel bir kuaföre cinsel yöneliminden dolayı aşağılayıcı sözler söylenmesinin homofobik olarak nitelenemeyeceğine karar verdi. Kararın gerekçesi "kuaför salonlarının düzenli olarak eşcinsellere iş vermesi" olarak gösterildi. Karar Fransız hükümeti ve bazı hak grupları tarafından tepkiyle karşılandı.

Mahkeme kararına konu olan olay, 2014'te Paris'teki bir kuaför salonunda gerçekleşti. İki aylık çıraklığı sırasında hastalık nedeniyle bir gün işe gelemeyen davacıya işvereni başka birine göndereceği bir mesajı attı. Mesaj içeriği Libération gazetesinin haberine göre şöyleydi: "Onunla çalışmaya devam etmeyeceğim... bu adam hakkında iyi şeyler hissetmiyorum. Adam PD." "PD" terimi Fransızcada eşcinsel erkeklere hakaret amacıyla kullanılan bir sözcük ve Türkçeye "ibne" olarak çevrilebilir. Davacı ertesi gün işten kovuldu.

Davacı olayı Paris'te işverenlerle çalışanlar arasındaki tartışmaları karara bağlayan bir mahkemeye taşıdı. Davacı cinsel yönelim bazlı ayrımcılığa uğradığını ve hakarete son derece alındığını iddia etti. Mahkemeyse, her ne kadar kullanılan terim "hakaretvari" olsa da homofobik olmadığını ve davacının ayrımcılığa uğramadığına karar verdi. Mahkeme gerekçesinde kuaför salonlarının eşcinsellere sıkça iş verdiğini iddia etti ve bu nedenle ifadenin homofobik olmadığını belirtti.

Karar Fransa'da tepkiyle karşılandı. Çalışma bakanı Myriam el-Khomri kararı "skandal" olarak niteledi. Yurttaş haklarını savunan bir grubun temsilcisi, kararın temyize götürülmesi çağrısında bulundu ve "stereotipler ve önyargıyla" böyle bir kararın verilmesinin kendisini şoke ettiğini ifade etti. Inter-LGBT adlı LGBT hakları hareketinden Clemence Zamora-Cruz, karar hakkında "Fransa'da eşcinseller için zaten kötü olan iklimi daha da kötüleştirek" ve "cinsel yönelim bazlı ayrımcılık kurbanları halihazırda sessiz kalmayı tercih ediyor" yorumlarında bulundu. Homofobi kurbanları için bir sığınma evi yöneten Nicolas Noguier ise kararı "homofobik" olarak niteledi ve kararın "bize gelen gençlerin maruz kaldıklarının üç dört satıra yoğunlaşmış hali" olduğunu ileri sürdü.


Kaynaklar