İçeriğe atla

Zorla besleme tekrar gündemde

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

30 Temmuz 2017, Pazar


Açlık grevinin 144’üncü gününe ulaşan ve sağlık durumları kötüye giden eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, tutuklu oldukları cezaevinin kampüsünde yer alan hastaneye götürüldü. Eğitimcilerinde tıbbı müdahaleyi reddettikleri ve açlık grevini devam ettiklerini açıklamasının ardından zorla besleme tartışmaları tekrar gündeme geldi. Halkın Hukuk Bürosu ise, Özakça’nın nakil sırasında darp edildiğini duyurdu.

ANKARA - Açlık grevinin 76’ncı gününde terör örgütü üyeliği gerekçesiyle tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, tutuldukları Sincan F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun bahçesinde yer alan hastaneye götürüldü. Nakil işlemini duyuran Halkın Hukuk Bürosu, Gülmen ve Özakça’nın iradeleri dışında zorla götürüldüğünü ve nakil sırasında Özakça’nın darp edildiğini açıkladı.

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönme talebi ile başlattıkları açlık grevinin 144’üncü gününde olan eylemcilerin hastaneye götürülmesi, insanlık suçu olarak kabul edilen ‘zorla besleme’ işleminin uygulanması için hazırlık yapıldığı şeklinde eleştirilere neden oldu. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere farklı kentlerde tıbbi müdahaleye karşı eylemler organize edildi. Halkın Hukuk Bürosu ise, yaptığı açıklamada Gülmen ve Özakça’nın tıbbi müdahaleyi reddettiği ve açlık grevine devam ettiklerine dair ifadelerinin tutanak altına alındığını duyurdu.

NAKİL SIRASINDA DARP EDİLDİ

Halkın Hukuk Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, zorla nakil işlemi için gelen infaz görevlilerinin Özakça’yı oda arkadaşı ile birlikte darp ettiği ve darp sonrasında Özakça’nın vücudunda yırtık, çizik ve ekimozlar oluştuğu ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca nakil işlemine dayanak olarak Ankara Numune Hastanesi Sağlık Kurulu’nun 28 Temmuz tarihli raporunun baz alındığı söylendi. Raporda, “Mevcut bulgulara göre hayati tehlike arz eder. Hayatını yalnız başına idame ettiremez. Ancak mevcut bulgular tutukluluk halinin tehirini gerektirmez. Hastane statüsünde sağlık birimi olan ceza infaz kurumlarına veya resmi sağlık kuruluşlarının mahkumlara ayrılan bölümlerinden takip ve tedavi edilebilir” ifadeleri yer almıştı.

Kaynaklar