İçeriğe atla

Türkiye’nin meşhur ürünleri tescilleniyor

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

28 Nisan 2017, Cuma

Wikinews
Wikinews
Bu madde, Vikihaber üyeleri tarafından oluşturulan birinci-el habercilik içerir. Daha fazla ayrıntı için tartışma sayfasına bakın.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde meşhur olan ürünlere değer katmak ve geleceklerini korumak için Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi yapıldı. Zirvede konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuklara coğrafi işaretin ne olduğunu bilip bilmediklerini sorarak, “Lale kimin diye sorsanız kimsenin değildir. Lale ile Hollanda yılda 1 milyar euro kazanıyor ancak lalenin vatanı Türkiye'dir. Coğrafi işaret lalene sahip çıkmak demektir” ifadelerini kullandı.

Adı üretildiği bölge ile özdeşleşen ürünlerin dünya çapında tanıtılması ve güvence altına alınması için Ankara Ticaret Odası öncülüğünde başlatılan tescil çalışmaları için Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi gerçekleştirildi. Ankara'da yer alan ATO Congresium’da yapılan zirveye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Valisi Ercan Topaca, ATO Başkanı Gürsel Baran ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye’nin müthiş bir girişimci ruh ve coğrafyaya sahip olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin her ilçesinin kendine has bir peyniri var ama 'peynir' deyince akla Fransa geliyor. Bu yüzden yöresel ürünlerimize sahip çıkmak için coğrafi işaret almamız lazım. En büyük zenginliğimiz, kültürel zenginliğimiz. Sahip çıkarsak bunlar para, zenginlik demektir” ifadelerini kullandı. ATO Başkanı Gürsel Baran ise, coğrafi işaretin kırsal kalkınmaya katkıda bulunmasının yanı sıra ekonomiye de ivme kazandıracağına inandığını söyleyerek, küresel ölçekte coğrafi işaretli ürün pazarının 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve Avrupa Birliği ülkeleri için söz konusu pazarın yaklaşık 55 milyar avro olduğunu söyledi.

Bugün de devam edecek olan zirvede adı üretildiği bölge ile özdeşleşmiş 200’den fazla ürün de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.