İçeriğe atla
This wiki has been locked (see discussion). To contribute to a future wiki, see the Wikimedia Incubator project.

Güney Sudan bağımsızlığına kavuştu

Vikihaber, özgür haber kaynağı!

9 Temmuz 2011, Cumartesi

Güney Sudan'ın konumu
Güney Sudan bayrağı

Dünyanın en yeni ülkesi olan Güney Sudan Cumhuriyeti bugün resmen bağımsızlığına kavuştu. Güney Sudan Meclisi Başkanı James Wani Igga, başkent Juba'da bugün bağımsızlık törenleri için toplanan yüzbinlerce kişiye hitaben bağımsızlık bildirisini okudu. Yeni ülkenin bayrağı askerler tarafından göndere çekilir ve Sudan bayrağı indirilirken halk sevinç çığlıkları attı. Daha sonra yeni ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Salva Kiir yemin ederek göreve başladı. Kiir, anayasayı savunacağı ve Güney Sudan halkının refahı ve kalkınması için çalışacağı yolunda andiçti.

Güney Sudan Cumhuriyeti'nin Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etme kararı Ocak ayında yapılan referandumla kesinleşmiş ve bağımsızlık tarihi 9 Temmuz 2011 olarak belirlenmişti. Yeni ülkede kutlamalar, bağımsızlığın yürürlüğe girdiği geceyarısı başladı. Referandum, yaklaşık 20 yıl süren iç savaşı sona erdiren 2005 tarihli anlaşmaya uygun olarak düzenlenmişti.

Kutlamalar, başkent Juba'nın, adı John Garang olarak değiştirilen stadyumunda devam ediyor. John Garang, uzun süren Sudan iç savaşı sırasında bağımsızlık için savaşan güneyli gruplara liderlik etmişti.

Kutlamalar sırasında yeni ülkenin Cumhurbaşkanı Kiir'in yanısıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir de konuşmalar yaptı.

Sudan, kendisinden ayrılan Güney Sudan Cumhuriyeti'ni resmen ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. Sudan'ın İşlerinden Sorumlu Bakanı Bekri Hasan Salih, bu kararı Sudan devlet televizyonunda açıkladı. Yeni devleti tanıyan diğer ülkeler arasında ABD, Mısır, Çin ve Türkiye de var.

Güney Sudan Parlamentosu'nun onayladığı bağımsızlık bildirisi, hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi ve insan haklarına dayalı, çeşitliliğe saygılı bir hükümet sistemi kurulmasını öngörüyor. ilkesine dayalı bir hükümet sistemi kurulmasını öngörüyor.

Güney Sudan şimdiden ciddi sorunlarla karşı karşıya. Yeni ülkede şiddet olayları yaşanıyor, ayrıca sınırın nasıl belirleneceği ve petrol gelirlerinin paylaşımı konularında kuzey Sudan'la uzlaşmaya varılması gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün Güney Sudan'a 7,000 asker ve 900 polisten oluşan bir uluslararası barış gücü gönderilmesini onayladı.

Kaynaklar