İsrail Gazze'ye yardım taşıyan gemilere saldırdı, 9 aktivist öldürüldü
31 Mayıs 2010, Pazartesi
İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmek üzere yola çıkan yardım gemilerine İsrail askerleri tarafından müdehale edildi ve yardım gemisinde bulunan 9 gönüllü yaşamını yitirdi.
İsrail ordusunun resmi radyosu ve Türk kaynaklardan alınan ilk bilgilerde göre ölü sayısının onaltı olduğu belirtilmekteydi. Fakat ilerleyen saatlerde öldürülen aktivist sayısının 9 olduğu açıklandı. Ayrıca ordu radyosu, gönüllülerden birinin bir İsrail askerininin elinden aldığı silahla askerlere ateşe etmeye başladıktan sonra İsrailli askerlerin karşılık verdiğini iddia etmektedir.
Katar merkezli El-Cezire televizyonuna bağlı bir muhabir ise helikopterler üzerindeyken bir gemiye İsrailli askerlerin indirme yaptığını ve hemen ardından da ateş açıldığı bildirdi.
İsrail polisi ülke genelindeki kontrol noktalarındaki geçişleri durdurduklarını açıklarken Batı Şeria'daki Filistin yönetimi ise ölenler için ülke genelinde üç günlük yas ilan ettiklerini açıkladı.
İsrailli yetkililer, gemiler yola çıkmadan günlerce önce, İsrail ve Mısır'ın Gazze'deki yönetimi elinde bulunduran Hamas yönetimine karşı uyguladıkları ambargonun delinmesine izin vermeyecekleri konusunda bu yardım girişimcilerini uyarmışlardı. Ancak, insan hakları eylemcileri ise İsrail'in uyguladığı bu abluka yüzünden Gazze'ye hayati öneme sahip hiç bir yardım malzemesinin sokulamadığı belirtmişlerdi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başkonsolosu Gaby Levy'i çağırarak Türkiye'nin saldırıdan duyduğu rahatsızlığı iletti. Şili'deki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır'da bulunan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ programlarını iptal ederk yurda döndü. Türkiye ve İsrail arasındaki bir takım ortak askeri tatbikatlar ve 18 Yaş Altı Millî Futbol karşılaşması iptal edildi.
İsrail adına konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon filoyu organize eden örgütün amacının provokasyon ve Hamas'a silah sağlamak olduğunu iddia etti. Antalya Gümrükler Başmüdürü Fevzi Gülcan, gemiye binenlerin her birinin üstünün arandığını ve X-Ray cihazından geçirildiğinibelirterek bu iddiayı yalanladı.
Saldırıyla ilgili ilk tepkiler ise şöyle:
- Birleşmiş Milletler: BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Uganda'da yaptığı açıklamada, saldırıda insanların öldürülmesini kınadı ve saldırıyla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
- Almanya: Saldırıdan "derin endişe" duyduğunu söyleyen dışişleri bakanı Guido Westerwelle, olayın kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını belirtti.
- İngiltere: Dışişleri Bakanı Willian Hague yaşanan can kaybından üzüntü duyduğunu belirtti ve Gazze'ye yardım için tüm geçişleri açma çağrısında bulundu.
- Türkiye: Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e, saldırının iki ülke ilişkilerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı yönünde bir uyarıda bulunurken; dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, "korsanlık faaliyeti" olarak nitelediği saldırının uluslararası hukuk açısından herhangi bir meşruiyeti olmadığını ve vatandaşlarının haklarını sonuna kadar takip etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Şili'den Türkiye'ye dönüşü öncesinde havaalanında yaptığı açıklamada "Bu saldırı, gerekçesi ne olursa olsun uluslararası hukuka aykırı bir 'devlet terörü'dür" dedi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ kendisini telefonla arayan İsrail Genelkurmay Başkanına uluslararası sularda meydana gelen bu olayda askerî güç kullanılmasının; vahim ve kabul edilemez olduğunu ve olaya bu şekilde müdahale edilmesinin ortaya çok ciddi sonuçlar getirdiğini belirtmiştir.
- Uluslararası Af Örgütü: İsrail kuvvetlerinin aşırı güç kullandıklarının gayet açık olduğunu dile getiren Amnesty International Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Malcolm Smart, "İsrail, güçlerinin nefsi müdafa kapsamında hareket ettiğini söyleyerek, protestocuların askerlerine saldırdığını iddia etti. Ancak, İsrail güçlerinin bu yoğunlukta öldürücü silah kullanmış olmasına dair bu açıklamalar güvenilirlikten yoksunlar. Karşılarındaki tehdit her ne ise ona karşı orantılı güç kullanılmadığı anlaşılıyor" dedi.
İlgili haberler
- "İsrail kendi soruşturma komisyonunu kuruyor". Vikihaber, 14 Haziran 2010
- "İsrail, uluslararası komisyonu kabul etti". Vikihaber, 4 Ağustos 2010
- "Mavi Marmara Türkiye'ye döndü". Vikihaber, 7 Ağustos 2010
Kaynaklar
- ((tr)) "Tepkiler çığ gibi" Samanyolu Haber, 31 Mayıs 2010
- ((en)) Joshua Mitnick "More Than 10 Dead After Israel Intercepts Gaza Aid Convoy" Wall Street Journal, 31 Mayıs 2010
- ((en)) "10 dead as Israeli forces storm Gaza aid convoy" CNN, 31 Mayıs 2010
- ((tr)) "İsrail yardım gemilerini vurdu" ntvmsnbc, 31 Mayıs 2010
- "Alman Dışişleri Bakanı: 'Derin endişe duyuyorum'" Milliyet, 31 Mayıs 2010
- "İngiltere'den İsrail'e çağrı" Sabah, 31 Mayıs 2010
- "Davutoğlu: Bu bir korsanlık faaliyeti" BBC Türkçe, 31 Mayıs 2010
- "Yardım gemisine kanlı İsrail saldırısı: 9 ölü" BBC Türkçe, 31 Mayıs 2010
- "Başbakan'dan ilk açıklama" Sabah, 31 Mayıs 2010
- Genelkurmay Başkanlığı 31 Mayıs 2010 BN/55-10 numaralı bilgi notu, 31 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir.
- "Gazze gemisindeki aktivistlerin öldürülmeleri soruşturulmalı" Uluslararası Af Örgütü, 31 Mayıs 2010
- "Tatbikatlar iptal, milli takım geri çağrıldı" NTVMSNBC, 31 Mayıs 2010
- "İsrail: Hamas'a silah gönderiyorlardı" NTVMSNBC, 31 Mayıs 2010
- "X-Ray'den geçirilen gemide silah yok" NTVMSNBC, 31 Mayıs 2010
Bu haber arşivlenmiştir; değişikliklere ve/veya vandalizme karşı korumaya alınmıştır.
Bir düzeltmeniz varsa haberin tartışma sayfasına düzeltmenizi yazın. Hizmetliler tarafından dikkate alınacaktır. Not: Listelenmiş kaynaklar artık erişilemiyor olabilir. |